Nedir?
Serotonin Hormonu Nedir? Ne İşe Yarar?

Serotonin Hormonu
Serotonin (5-hidroksitriptamin, 5-HT) insan vücudunda bulunan bir kimyasal maddedir. Sinir hücreleri boyunca taşınan nörotransmitterdir. Serotonin kaslarımızı uyararak broş kaslarda kasılma oluşturur.
Serotonin bazı araştırmacılar tarafından ruh hali dengesinin sağlanmasından sorumlu bir kimyasal olarak nitelendirilir. Ayrıca serotonin eksikliğinin depresyona neden olduğu kabul ediliyor.
Serotonin Hakkında Bazı Kısa Bilgiler
İşte serotonin ile ilgili önemli bilgiler. Daha fazla ayrıntılı ve bilgi makalemizde yer almaktadır.
- Serotonin, insan vücudundaki önemli bir kimyasal nörotransmitterdir.
- Duygudurum dengesinin sağlanmasından sorumlu olan kimyasal olarak kabul edilir.
- Serotonin biyokimyasal dönüştürme işlemi ile oluşturulur.
- Serotonin beyinde ve bağırsakta üretilir. Vücudun serotoninin % 80-90’ı bağırsak sisteminde bulunur.
- Seratoninin duygudurum ve sosyal davranış, iştah ve sindirim, uyku, hafıza ve cinsel arzuyu etkileyebileceği düşünülmektedir.
- Depresyon ve serotonin arasındaki bağ üzerine yapılan bilimsel araştırmalar, serotonin hormonunun az olduğu insanlarda depresyonun daha fazla gözlemlendiğini ortaya koymuşlardır.
- Tıbbi araştırmalar obezite ve Parkinson hastalığında serotoninin etkisi olup olmadığını değerlendirmeye devam ediyor.
- Vücut serotonin düzeylerini arttırmanın diğer yolları, duygudurum indüksiyonu, hafif, egzersiz ve diyettir.
Serotonin Nerede Üretilir?
Serotonin beyinde ve bağırsakta üretilir. Vücudun serotoninin % 80-90’ı bağırsak yollarında, geriye kalanı kan trombositleri ve merkezi sinir sistemin de bulunur. Serotonin vücudun her yerinde yaygın olarak bulunabildiğinden, kimyasalın çeşitli vücut ve psikolojik işlevleri etkilemede rolü olduğuna inanılmaktadır.
Serotonin kan-beyin bariyerini geçemez, bu nedenle beynin içinde kullanılan serotonin beyinde üretilmektedir.
Serotonin Ne İşe Yarar?
Serotonin kişiye enerji, mutluluk, kendini zinde hissetme, huzur gibi hisleri veren bir hormondur.
Serotoninin merkezi sinir sisteminde, ayrıca vücudun genel işleyişinde ve özellikle de bağırsak sisteminde önemli bir rol oynadığına inanılıyor. Çalışmalar serotonin ve kemik metabolizması, anne sütü üretimi, karaciğer rejenerasyonu ve hücre bölünmesi arasında bağlantıları etkili bir bağlantı olduğunu gösteriyor.
Serotoninin İşlevleri Nelerdir?
Serotonin ve Depresyon
Tam olarak neyin depresyona neden olduğu bilinmemektedir. Ancak vücuttaki nörotransmitterlerin veya hormonların dengesizliğinin depresyona yol açabileceği düşünülmektedir.
Bilim adamları, azalan serotonin düzeylerinin depresyona katkıda bulunup bulunmadığından veya depresyonun serotonin düzeylerinde bir düşüşe neden olup olmadığından emin olmamasına rağmen, depresyon ile serotonin arasında bir ilişki olduğunu ortaya koymuştur.
Serumlarda ki serotonin seviyesini ölçmek mümkün olsa da, beyindeki serotonin seviyelerini ölçmek mümkün değildir. Bu yüzden araştırmacılar kan dolaşımındaki serotonin düzeylerin, beyindeki serotonin düzeylerini yansıtıp yansıtmadığını bilmiyorlar. İşte bu sebepten arada bir bağ olduğu bilinse de, serotonin depresyona neden olup olmadığından emin olunamıyor.
Serotonin Yükseltmenin Doğal Yolları
Ruh Hali İndüksiyonu: Düşüncedeki değişiklikler, psikoterapi ya da kendi başımıza serotonin seviyemizi arttırabiliriz. Serotonin ile ruh halimiz arasında bir etkileşim olduğu bilinmekte, bu yüzden olumlu düşünerek ve kendimizi motive ederek serotonin üretimini arttırabiliriz.
Işık: Mevsimsel depresyon tedavisinde kullanılan ışık depresyon tedavisinde de kullanılabildiği gibi serotonin seviyesini arttırır. Aynı şekilde bol güneş ışığı alan ülkelerde insanların depresyon oranlarının daha düşük olduğu saptanmıştır. Kuzey ülkelerinde ise depresyon ve intihar oranları daha yüksektir.
Egzersiz: Egzersizin antidepresan etkisi vardır ve bazı araştırmalar beyindeki serotonin hormonunu arttırabileceğini öne sürmektedir. Aynı şekilde bazı araştırmalar spor yapan insanların yapmayanlara göre daha az depresyona girdiğini ortaya koymuştur.
Besinler: İçerisinde daha fazla triptofan bulunan besinleri tükerek, serotonin seviyenizi arttırabilirsiniz.
Serotonin üretimini arttıran besinler: Peynir, süt, nohut, fasulye, et, tavuk, balık, çikolata v.b içerisinde yüksek aminoasit bulunan besinler serotonin üretimini arttırırlar.
Ayrıca sentetik uyuşturucuların serotonin düzeyine olumsuz etki ettiği bilinmektedir. Uyuşturucu madde kullanan bireylerin serotonin inhibitörlerinde kalıcı hasarlar meydana gelebilmektedir.
Yazınız özenle hazırlanmış çok ayrıntılı. Gerçekten çok kaliteli bir siteniz var.
Değerli yorumunuz için çok teşekkürler.
Bütün yazılarınızı okumaya çalışıyorum, bu bilimsel şeyleri falan anlayacağımız gibi açıklamanız da çok hoşuma gidiyo
Tam istediğim bilgiler bunları sunumum için arıyordum . Boyle mükemmel hazırlayan başka site yok . Teşekkürler
Çok yararlı buldum.
serotonin hormonu hakkında bulabildiğim tek kapsamlı içerik teşekkür ederim